ecomail.cz

Alojzia trojlistá

Alojzia citrónová (Aloysia triphylla)

„Bylinkári tvrdia, že je balzamom na napäté nervy.“

Tento opadavý až dvojmetrový ker doviezli Španieli z Južnej Ameriky do Európy v roku 1784. V teplejších oblastiach Európy mierne zimy prežije aj v záhrade, ale dá sa pestovať aj ako izbová rastlina v kvetináči.

Divoko rastie najmä v Paraguaji a ostatných štátoch Južnej Ameriky. Kvety sa podobajú na náš orgován, sú drobné, fialkové. Na liečebné účely sa zbiera list (Folim lipiae citridori). Silica z alojzie pod názvom lemon sa hojne používa v parfumovom a potravinárskom priemysle. Napríklad na výrobu pudingov, sorbetov, želé a zmrzliny. Alojzia obsahuje silicu citral, carvon, nerol, dipenten, limonen, citroneol, geraniol, alfa a beta pinén, cineol, ethyl-eugenol, linalol, ďalej obsahuje verbalin, taníny, triesloviny, flavonoidy a ďalšie bioaktívne látky. Tradične ju bylinkári používajú na upokojenie centrálneho nervového systému, migrény, harmonizáciu činnosti srdca, na podporu laktácie.

Indiáni v Paraguaji používajú bylinu na harmonizáciu činnosti pľúc, srdca, žalúdka, trávenia a na príjemné osvieženie dychu. Čaj odporúčajú pri nadúvaní, prekyslení žalúdka a žalúdočných problémoch spôsobených stresom. Účinné fytolátky celkovo upokojujú psychiku a uvoľňujú stres. Odporúčajú ju pri vnútornom nepokoji, rozrušení, búšení srdca. Cineol, ktorý bylina obsahuje obmedzuje podľa výskumov rozmnožovanie chrípkových vírusov, plesní a candidy. Bylinkári odporúčajú bylinu pri slabej menštruácii a atakoch migrény. Juhoamerickí indiáni používali drogu na vydymovanie miestností a stanov počas infekčných ochorení a čerstvé listy prikladali na nehojace sa a hnisavé rany. Čerstvé alebo sušené listy môžeme použiť na aromatizovanie zmrzlín, želé, zákuskov a ďalších cukrárskych výrobkov.

Bylinkári odporúčajú čaj na únavu

2-3čajové lyžičky listov alojzie zmiešajte s ¾ litra vody, povarte 3 minúty a sceďte. Popíjajte počas dňa do 17. hodiny. Čaj môžete osladiť medom.

Pre labužníkov recept na citrónovo-estragónový sobret:

Potrebujete 3 poháre vody, 1 pohár cukru, 1 pohár citrónovej šťavy, 1 lyžičku estragónu a 1 lyžičku alojzie. Uvarte vodu s cukrom, miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Nechajte vychladnúť. Pridajte citrónovú šťavu, estragón a alojziu. Nalejte do nádoby, dajte do mrazničky. Podávajte zmrazené. Dobrú chuť.

Alojziu citrónovú nájdete v prípravkoch DIOCHI: Alojzia citrónová – bylinný nápoj.

E-SHOP TU!