ecomail.cz

Bedrovník anízový (Pimpinella anisu)

Jednou z najstarších liečivých rastlín na svete.“

Aníz sa oddávna využíval ako protijed, omladzovací elixír, chránil pred nočnými morami a zlými snami. Dnes  je obľúbenou bylinou vo fytoterapii aj farmácii najmä pre silné účinky na odhlienenie, odkašliavanie, harmonizáciu trávenia. V sezóne chrípok, prechladnutí a jarnej únavy je cenená aj anízová silica. V gastronómii je obľúbeným korením, ktoré zlepšuje chuť jedál a navyše harmonizuje trávenie.

Aníz, ako ľudovo nazývame túto rastlinu prospievajúcu zdraviu, poznali vyspelé civilizácie Starého Egypta či starovekého Grécka a Ríma. V Egypte sa využíval počas veštenia, pridávali ho do kadidiel a pretože je afrodiziakom, stal sa zároveň aj bylinou novomanželov.

V starovekom Ríme bol súčasťou lieku nazývaného dryák, ktorý bol opradený zázračnými vlastnosťami. Po výdatnom obede si Rimania dopriali anízové koláče, aby im dobre pretrávilo. V stredoveku aníz nazývali všeliekom a stal sa módnou bylinkou šľachtických záhrad, najmä tých anglických. Po obede si smotánka dopriavala kandizované anízové semená aby nemala ťažký žalúdok. Indovia dodnes žujú aníz preto, aby mali svieži dych. Naše babky bylinkárky bylinu považovali za prostriedok plodnosti a večnej mladosti.
Jednoročná bylina dorastá do výšky asi pol metra a je veľmi náročná na teplé podnebie, niet sa čo čudovať, veď pochádza z juhu. V súčasnosti patrí medzi najväčších pestovateľov anízu India, Turecko a Španielsko. U nás rastie na poliach i záhradách. Patrí do čeľade mrkvovité, kvety sú biele, zoskupené do bohatých zložených okolíkov, kvety majú päťlupienkovitú korunku a plodom je vajcovitá dvojnažka. Zbierajú sa plody, tesne pred dozretím, keď dostávajú sivozelenú farbu. Sušia sa umelým teplom do 40 stupňov. Skladujú sa v dobre uzatvárateľných tmavých nádobkách.
Aníz harmonizuje tráviacu sústavu, uvoľňuje kŕče hladkého svalstva, pôsobí proti nadúvaniu, podporuje chuť do jedla, je účinné digestívum, posilňuje žalúdok. a má aj antibakteriálne účinky. Bylinkári ho odporúčajú užívať na podporu činnosti čriev. V ľudovej medicíne aj farmakológii sa o aníze hovorí ako o bylinke, ktorá je veľmi užitočná pre dýchaciu sústavu. Pomáha pri vykašliavaní, uľahčuje skvapaľňovanie prieduškových hlienov. Odporúča sa ľuďom trpiacom astmou a ochoreniami priedušiek. Anízový zápar sa tradične využíva pri brušnej kolike či hnačke u dojčiat. Stimuluje prsníkové žľazy, zvyšuje tvorbu mlieka. Na psychiku pôsobí uvoľňujúco a relaxačne.

Silica protibaktériám

Silica sa vyrába z plodov a má blahodarné účinky na celý tráviaci systém. Obsahuje najmä účinnú látku anethol, ktorá jej dodáva lahodnú anízovú vôňu. Silica má silný bakteriostatický, odhlieňujúci účinok a podporuje činnosť všetkých žliaz s vnútorným vylučovaním. Harmonizuje teda aj hormonálny systém, používa sa pri neplodnosti, poruchách menštruácie a problémoch počas prechodu. Uvoľňuje kŕče tráviacej sústavy a je osvedčeným prostriedkom proti nadúvaniu. V období chrípok a nachladnutí sa osvedčila pri problémoch horných dýchacích ciest. Pôsobí antisepticky pri bronchitídach. V ústnej dutine odstraňuje zápach a po užití osviežuje myseľ. Silicu obsahujú aj detské čaje proti nadúvaniu a zmiešaná s cukrom sa podáva deťom proti kašľu. Zvonka sa používa ako repelent proti hmyzu.

Korenie pre gurmánov

Aníz, ktorý má podobnú chuť ako rasca či fenikel je obľúbeným korením. Dodáva šmrnc pečivu, chlebu, zaváranej červenej repe či červenej kapuste. Výborné sú anízové sušienky, koláče a ovocné krémy, plody sú výraznou súčasťou medovníkového korenia. Vynikajúco chutí v jablkovo-hruškovom kompóte a gurmáni si neodoprú štipku tejto koreniny k šampiňónom či k rybám. V indickej a čínskej kuchyni sa využíva hojne najmä do mäsitých jedál. Určite ste už chutnali aj anízový likér, napríklad grécke Ouzo, či kultový destilovaný nápoj umelcov absint. Naše staré mamy z neho dokonca vyrábali korenistý a pritom osviežujúci sirup, ktorý zároveň podporoval chuť do jedla.

Zápar proti nespavosti

Do 250ml vriacej vody pridáme pol kávovej lyžičky anízových plodov. Zmes necháme lúhovať 10 minút a potom ju scedíme. Zápar podávame 2 – 3 –krát denne. Nápoj má príjemné, relaxačné účinky.

Vedeli ste, že...

... tradičné gazdinky využívali aníz v boji proti drobnejším parazitom a hmyzu, ako sú vši, mole, ploštice, svrabové roztoče i šváby či čmeliaky?
...anízová silica sa pridáva do emulzií a mastí aplikovaných pri zákožke svrabovej a všiach?
...v kozmetickom priemysle je silica vonnou a dezinfekčnou zložkou zubných pást a ústnych vôd?
... vo farmácii sa využíva na zlepšenie chuti rôznych liekov?
... bylinkári odporúčajú aníz ľuďom, ktorí chcú prestať s fajčením? Účinné fytolátky anízu čistia podráždenú sliznicu priedušiek a podporujú regeneráciu buniek sliznice
.
... chovatelia kráv a oviec pridávajú svojmu stádu do krmiva aníz, aby zvýšili produkciu mlieka?

Anízovec pravý nájdete v prípravkoch DIOCHI: ASTOFRESH kvapky, ASTOFRESH tablety

E-SHOP TU!