ecomail.cz

Púpava lekárska (Taraxacum officinale)

„Bylinkári hovoria, že je balzam na pečeň a žlčník“

Ľudové názvy tejto rastliny z čeľade astrovité sú pampeliška, pumpava
a pumpelica.

Z tejto trvalky po narezaní vyteká biele mlieko, ktoré na vzduchu tuhne. Názov rastliny vznikol z gréckeho slova taraxis, čo znamená zápal očí. Vtedy sa mlieko z púpavy, latex, používalo najmä na liečbu týchto problémov. Latinský názov dal rastlinke najslávnejší arabský lekár Ibn Sina, známy pod menom Avicenna (980-1036). Krásne žlté kvety sú ozdobou lúk aj parkov od apríla až do októbra. Bylinkári odporúčajú zbierať všetky časti tejto rastliny, ako je koreň, listy, stopky i kvety. Listy sú na jar hotovou vitamínovou bombou, z ktorej si môžeme pripraviť chutný šalát. Púpava lekárska obsahuje horčiny, fytosteroly, vitamíny A. B, C, D, inulín, mangán, sylimarín, flavonoidy – silybin, silydianin, silycristin, biogénne amíny – tyramín a histamín, ďalej obsahuje kvercitín, veľké množstvo síry a aminokyseliny. Púpava lekárska má diuretické, žlčopudné a digestívne účinky, pretože obsahuje enzymaticky pôsobiace látky, ktoré priaznivo ovplyvňujú činnosť pečene a obličiek. Pôsobí tiež na tvorbu žalúdočných kyselín.

Celkovo sa v ľudovom liečiteľstve používa pri ochoreniach pečene, žlčníka, žalúdka, dvanástnika, sleziny a pankreasu. Horčiny povzbudzujú srdcový rytmus a vylučovanie žlčových kyselín zo žlčníka.Vďaka tomu, že harmonizuje meridián žlčníka, má podľa bylinkárov, pozitívny vplyv pri regenerácii bedrových kĺbov. Fytolátky podporujú odstránenie klasických žlčníkových bolestí po bokoch hlavy a okolo uší a bolestivosť vlasových korienkov, opuchov a podporujú čistenie krvi.Liečitelia rastlinku odporúčajú pri zápaloch močových ciest, žalúdka,obličkových a žlčníkových kameňoch, vysokom krvnom tlaku, pri zvýšenom prekyslení žalúdka, pálení záhy, nechutenstve, dne a žltačke. Zlepšuje kožné problémy – akné, lupienku, rôzne vyrážky a ekzémy. Pozitívne ovplyvňuje degeneratívne zmeny kĺbov, chrupaviek a ochorenia kostí pri artritíde a osteoartritíde. Celkovo podporuje látkovú výmenu. Japonské laboratórne výskumy z roku 1999 odhalili jej protirakovinové pôsobenie na niektoré typy rakovinových buniek.

Bylinkári radia: Pripravte si odvar z koreňa púpavy!

Postup: Na ¾ litra vody dáme 2 – 3 lyžičky najemno drvených koreňov a varíme 5 minút. Odvar hneď zlejeme alebo necháme vylúhovať ďalších 5-15 minút podľa toho, aký silný čaj potrebujeme. Slabší používame na stimuláciu funkcií organizmu, silnejší na detoxikáciu. Čaj pôsobí ako mierne preháňadlo.

Šalát – vitamínová bomba

Mladé listy si môžeme na jer pripraviť ako šalát. Kto má rád horkú chuť, urobí si šalát z čerstvých mladých zelených listov.

Púpavu lekársku nájdete v prípravkoch DIOCHI: Detoxin kvapky a Tromboserin kapsuly.

E-SHOP TU!