ecomail.cz

Palmový olej - je nebezpečný?

Palmový olej je najlacnejší zo všetkých olejov, ktoré sa dajú konzumovať. Získava sa z palmy olejnej (Elaeis guineensis) a v Európskej únii patrí medzi najpoužívanejšie.

Patrí mu až vyše 21% podiel spomedzi všetkých používaných olejov, čo znamená, že sa umiestnil medzi repkovým (39%) a slnečnicovým olejom (15%). Nebezpečenstvo sa skrýva v jeho obsahu a to v nasýtených trans mastných kyselinách, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu. Palmový olej tieto kyseliny obsahuje v množstve 49g/100g, zatiaľ čo taký repkový olej obsahuje v 100 g len 7g kyselín. A to je rozdiel!

Firmy ho potrebujú, je to lacná alternatíva
Vďaka jeho nízkej cene sa práve tento olej stal najpridávanejšou surovinou v potravinárskom priemysle, v kozmetických výrobkoch alebo v krmivách pre zvieratá. Nájsť v potravinách ho môžeme ako palmový olej, čiastočne stužený rastlinný tuk, a v 99% prípadov sa uvádza aj ako rastlinný tuk. A tak si nevieme jeho množstvo v potravinách reálne skontrolovať. V tomto roku by sa to ale malo zmeniť a firmy by mali začať palmový olej označovať presným názvom - skratkou RSPO.

Používa sa v kozmetike aj potravinárstve
Palmový olej je tepelne dobre odolný a neprepaľuje sa ani pri vyšších teplotách. Navyše má príjemnú chuť. Palmový olej sa používa aj v kozmetických prostriedkoch, v mydlách či ako súčasť masážnych prípravkov. Využíva ho hlavne potravinárstvo. Konzumujeme ho v chipsoch, stolových olejoch, margarínoch, v sušienkach, čokoláde, instantných polievkach, cereálnych produktoch, v mliečnych produktoch, zmrzlinách a v mnohých iných potravinách. Dokonca sa pre hustú konzistenciu pridáva aj do pečiva.

Strácajú sa posledné dažďové pralesy
Až 90% svetovej produkcie palmového oleja pochádza z Indonézie (Sumatra, Borneo) a Malajzie. A tam sa nachádzajú aj jedny z posledných dažďových pralesov planéty. Ohrozené sú aj živočíchy (napríklad orangutany) v pralesoch. Tie nedokážu žiť na plantážach a buď uhynú, alebo sú nútené migrovať, prichádzajú o svoj prirodzený domov a vymierajú. Dochádza tak k nenávratným stratám a poškodeniu biologickej rozmanitosti. Spotreba palmového oleja stúpa stále viac a podieľa sa tak na ničení dýchacej sústavy planéty.

Oleje v zdravej strave
Ak chceme naše jedlo pripravovať a dochucovať kvalitnými olejmi, môžeme zvoliť repkový či olivový olej. Do studenej kuchyne je vhodný najmä ľanový olej. Pri výbere potravín sa zamerajme aj na tie, ktoré sú bohaté na omega 3 mastné kyseliny (repkový olej, olivový olej, ryby, ktoré žijú v studenom mori, pretože sú obalené veľkým množstvom tuku, morské plody, avokádo). Samozrejme platí zásada všetko s mierou a dôležitá je najmä pestrá vyvážená strava.


Čo obsahuje palmový olej?

- antioxidant – vitamín E
- vitamíny: A, D, K
- prírodné karotény
- kyseliny: laurovú a palmitovú
- nasýtené mastné kyseliny
- koenzým Q10

Autorka: Karin Homzová, poradkyňa v oblasti zdravia a používania produktov DIOCHI