ecomail.cz

Potravinové intolerancie

Ide o problémy, ktoré nám znemožňujú tolerovať alebo dokonca stráviť či metabolizovať niektoré potraviny. Vďaka tomu sa u človeka postihnutého intoleranciou potravín môže vyvinúť množstvo zdravotných problémov, najmä tráviacich, ale aj ťažkosti s kĺbami, sliznicami a psychikou.


Potravinové intolerancie môžu na prvý pohľad svojimi prejavmi imitovať alergické reakcie na potraviny, avšak alergie na tieto potraviny sa, bohužiaľ, v krvi v podobe protilátok IgE nepreukáže. Dnes sa už všeobecne prijíma teória, že človek, ktorý nedokáže stráviť určité potraviny, má nedostatok enzýmov. Tieto enzýmy sú zvyčajne produkované žľazami tráviaceho traktu, ako sú slinné žľazy, žalúdočné šťavy, žlč, šťava slinivky brušnej, tenkého čreva. Potravinová intolerancia má genetický podklad. Ďalej sa môže vyvinúť na podklade poruchy orgánu, ktorý daný enzým secernuje. Ďalším faktorom je potrava preplnená koncentrovanými výživovými zložkami, s ktorými si telo nedokáže poradiť.

S intoleranciou lepku ku mne prichádza až 90 % pacientov
V mojej ordinácii najčastejšie diagnostikujem problémy s intoleranciou lepku a bielkoviny kravského mlieka. S týmito problémami do mojej ordinácie prichádza až 90 % pacientov. Pochopiteľne, u týchto ľudí, častejšie ako u ostatnej populácie, nájdem ďalšie intolerancie alebo alergie na určité druhy potravín.


Problém celiakia
Dlho sa v súvislosti s lepkom hovorilo len o celiakii, ochorení, pri ktorom človek nedokáže stráviť lepok a ktorá je geneticky podmienená.

Ochorenie je autoimunitného charakteru, postihuje sliznicu tenkého čreva , kedy dochádza k poškodeniu črevnej sliznice. Jestvuje tu geneticky podmienená väzba na HLA-DQ2/DQ8 antigén. Prejavuje sa neznášanlivosťou lepku a ďalších prolamínov (bielkovín v obilí). Podstatou je geneticky  podmienená porucha imunity sliznice. Rolu tu hrajú protilátky enzýmu tkanivovej transglutaminázy. Problémy, ktoré súvisia s trávením lepku sú veľmi početné a mnohé z nich by sme si do súvislosti s lepkom nedávali. Poškodenie sa môže týkať takmer akéhokoľvek poškodenia telesného orgánu.


Sprevádzajúce ochorenia
S intoleranciou lepku súvisia napríklad aj alopécie (ložiskové vypadávanie vlasov), vasculitis (cievne problémy), ermatitis herpetiformis Dühring (vyrážky na koži pripomínajúce herpes), autoimunitná fibrotizujúca pľúcna alveolitída, intersticiálna pneumónia, sarkoidóza, zvýšenie pečeňových testov, pečeňová cirhóza, poškodenie srdca, obličiek, nervového systému (epilepsia, migréna, poruchy periférnych nervov, poruchy očných svalov), z psychických problémov (schizofrénia, autizmus, depresia), porucha pamäte po 60. roku života, neurózy, Sjögrenov syndróm, suchosť všetkých slizníc tela, reumatoidná artritída, latentná osteoporóza, diabetes mellitus I. typu, znížená funkcia prištítnych teliesok, autoimunitný thyreoiditis, poruchy menštruačného cyklu, potraty, predčasná menopauza, mužská neplodnosť. Postihnutie sa týka aj očí, v ktorých vznikajú zápaly dúhovky, sklovca, sietnice, ďalej krvi, kde intolerancia lepku stojí za nedostatkom doštičiek, červených krviniek - anémiou. V ústnej dutine sa tvoria recidívujúce afty, vzniká poškodenie skloviny, zvyšuje sa kazivosť zubov. Medzi príznaky, ktoré logicky pripadajú do úvahy patria tráviace problémy - nadúvanie, bolesť brucha, kašovitá stolica, k tomu aj neznášanlivosť laktózy - mliečneho cukru, ďalej nešpecifické zápaly čriev.


Alergie na pšenicu
Okrem celiakie existujú aj ďalšie poruchy, ktoré sa prejavujú rovnako, a to alergie na pšenicu sprostredkovanú protilátkami IgE, a neceliakálna nealergická senzitivita na pšenicu. Táto porucha bola definovaná pomerne nedávno. Zatiaľ pre ňu chýba jednotná definícia a špecifická diagnostika. Diagnostikujeme ju až po vylúčení dvoch predchádzajúcich ochorení. Správnu diagnózu máme potvrdenú zlepšujúcim sa klinickým stavom po vysadení lepku zo stravy. V súčasnosti je neceliakálna nealergická senzitivita na pšenicu uznaná aj vedecky.

Medzi príznaky (podobné ako pri celiakii) patria črevné problémy - bolesť brucha, nadúvanie, hnačka alebo zápcha, afty v ústach, ďalej mimočrevné - únava, kŕče vo svaloch, bolesti kĺbov, kožné vyrážky, bolesti hlavy, depresie, pocit ťažoby v končatinách. U detí prevažujú črevné príznaky. Na rozdiel od celiakie sa pri senzitivite prejavia príznaky za niekoľko hodín po požití potravín obsahujúcich lepok a zmiernia sa o niekoľko dní až týždňov pri bezlepkovej diéte.

Okrem lepku sa na tejto senzitivite podieľajú aj ďalšie bielkoviny v pšenici - inhibítory enzýmov tripsínu a amylázy, ktoré potom stimulujú imunitný systém k prehnaným reakciám. Okrem bielkovín sú to ešte cukry najmä s krátkym reťazcom. Ovplyvňujú funkciu čriev, majú osmotickú aktivitu, sú fermentované črevnou mikroflórou - vyvolávajú nadúvanie, plynatosť, hnačku, zvracanie, bolesti brucha (vo vysokom podiele ich obsahujú, teda okrem obsahu gluténu, potraviny
z pšenice, raže a jačmeňa).


Pohľad celostnej medicíny
Z pohľadu celostnej medicíny môžeme na intoleranciu lepku uviesť, že je známa omnoho dlhšie ako v klasickej medicíne. Existujú súvislosti so vznikom autoimunitného procesu v tele v ktoromkoľvek mieste či orgáne a intoleranciou lepku. Automaticky pri diagnostike borélie, chlamýdie, EB virózy, CMV, ale aj ďalších závažných patogénnych mikroorganizmov, musíme počítať s prítomnosťou autoimunitného zápalu v tele, prípadne už rozvinutých autoimunitných ochorení, ako napríklad znížená funkcia štítnej žľazy a ďalšie. Títo ľudia majú vždy intoleranciu lepku a mliečnej bielkoviny, aj keď nemusia mať tráviace problémy.

Intolerancia lepku je v populácii omnoho častejšia, ako si pripúšťa klasická medicína. Pozor musíme dať v diéte na náhradu lepku cukrami, pretože aj tu si môžeme privodiť ďalšiu intoleranciu. Bezlepková diéta s racionálnym využitím živín je pre telo veľmi prospešná. Naopak, lepok sa spája s čím ďalej tým väčším počtom zdravotných problémov.

Autorka: MUDr. Lenka Hodková