ecomail.cz

Správna strava pre srdce

Zdravé srdce a cievy potrebujú jedálny lístok, ktorý podporí ich činnosť a udrží ich v skvelej kondícii! Aké potraviny by sme teda mali obmedziť a ktoré si dopriať, aby naše telo bolo plné energie?

Čo v jedálnom lístku obmedziť?
Odborníci odporúčajú vyhýbať sa konzumácii potravín s vysokým podielom tuku, soli a cukru. Oblúkom obchádzať aj cholesterolové bomby, ktorými sú slanina, údeniny, kurča s kožou, vyprážané jedlá, majonézové šaláty, vnútornosti a mozoček. Mali by sme znížiť spotrebu syrov s vysokým obsahom tuku. Úplne nevhodné sú stužené margaríny, namiesto nich radšej požívajte maslo. Namiesto plnotučných výrobkov si kupujte polotučné alebo nízkotučné. Počas obedov vynechávajte smotanové polievky a tiež tie, pri ktorých príprave bola použitá zápražka. Cukor nahrádzajte medom, ktorý obsahuje vzácne minerály, enzýmy a látky znižujúce krvný tlak. Zalievanú, filtrovanú a instantnú kávu môžete piť v primeranom množstve.


Aké zásady určite dodržiavať?
Pre ľudí s ochoreniami srdcovo-cievneho systému platí prísny zákaz fajčenia! Podľa odborníkov je práve fajčenie hlavnou príčinou srdcovo-cievnych ochorení aj mozgovej mŕtvice! Nepúšťajte sa do priveľmi prísnych diét, riaďte sa heslom „všetko s mierou“. Nevynechávajte hlavné jedlá! Raňajky, obed, večeru vždy zapíjajte teplým alebo vlažným čajom, ktorý vám chutí. Na podporu trávenia je vhodný bioinformačný bylinný nápoj DIOCHI Alojzia trojlistá a na podporu srdcovo cievneho systému sú vynikajúci bylinné nápoje DIOCHI Divý pomaranč alebo Lapačo červené.


Aké potraviny si dopriať?
Vaše telo potrebuje zvýšené množstvo čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré sú zdrojom vlákniny a vitamínov. Jedzte citrusové plody, južné ovocie, jablká, broskyne, brusnice, maliny, hrozno, jahody, pretože majú vysoký obsah vitamínu C. Navyše pozitívne ovplyvňujú krvný obeh a srdcovú činnosť, pomaranče napríklad prispievajú k zlepšeniu krvného obehu. Ak budete jesť čerstvú zeleninu denne, vaše telo dostane vysokú dávku antioxidantov, ktoré chránia cievy pred kôrnatením. Rajčiny, paprika, cesnak znižujú hladinu cholesterolu v krvi a podporujú prietok krvi. Cibuľa, pór, mrkva, zeler, listová zelenina, špargľa, špenát, strukoviny, zemiaky a cvikla obsahujú látky, ktoré zvyšujú pevnosť kapilár, znižujú tlak krvi a chránia pred arterosklerózou. Uhorka obsahuje látky, ktoré pomáhajú organizmu zbavovať sa škodlivých látok, ktoré sa v ňom nahromadili. Snažte sa jedlo pripravovať tak, aby bol na tanieri najvyšší podiel ovocia a zeleniny. Návalom hladu medzi jedlami sa vyhnete konzumáciou potravín s obsahom škrobu, ako je ryža, sója, cestoviny a ovsené vločky. Doprajte si mandle, lieskové orechy a pistácie, ktoré zlepšujú činnosť srdca. Sezamové semená sú prevenciou proti chudokrvnosti. Jedna lyžica tekvicových a slnečnicových semien denne dokáže eliminovať škodliviny nahromadené v tele. Jedzte morské ryby pretože znižujú hladinu cholesterolu v krvi a obsahujú Omega 3 mastné kyseliny, ktoré čistia artérie od krvných usadenín.