ecomail.cz

Vianočné poklady

Vianočnédobroty, ktoré máme na sviatočnom stole v sebe ukrývajú ingrediencieprospievajúce zdraviu. Zázvor, škoricu, vlašské orechy či med si môžeme dopriaťhojne. Posilníme tak imunitu, činnosť mozgu, zaženieme prechladnutie, badokonca podporíme aj milostnú vášeň.

Bojovník zázvor

Zázvorové koláčiky sú chutnou a zdravou dobrotou, ktorú poznajú všetci labužníci. Na ďumbierový čaj z čerstvo nastrúhanej hľuzy zas nedajú dopustiť milovníci zdravého životného štýlu. Traduje sa totiž,

 že zázvor, inak ďumbier lekársky (Zingiber officinale) podporuje imunitu, chráni pred náporom vírusov, urýchľuje zotavenie počas chrípky a prináša úľavu pri nádche. Počas mrazivých dní príjemne prehreje a prekrví celé telo.
Už v 9. storočí priviezli Španieli tento bylinný zázrak z Ázie. Stal sa obľúbenou ingredienciou kuchárov ale najmä bylinkárov. Kuchári ho hojne pridávali takmer do každého jedla. A niet sa čo čudovať. Chuť ďumbiera je výnimočná, sladkastá a ostrá zároveň. Jeho vôňa nás prekvapí svojou citrónovou sviežosťou. Pečte z neho chutné zázvorníky, ktoré sú balzamom na žalúdok, upokoja ho a zlepšia trávenie. Pripravujte s ním chutnú cuketu či baklažán alebo s ním a kari korením varte ryžu. Stredovekí liečitelia používali sušený podzemok na všelijaké neduhy. Napríklad bol účinným prostriedkom v boji proti moru aj kašľu, používal sa pri zlom trávení či bolestiach hlavy. V Číne ho už stáročia predpisujú na zohriatie a stimuláciu žalúdka. Miestni bylinkári čerstvý zázvor s úspechom používajú na vykašliavanie. Pokladajú ho za výborný stimulátor krvného obehu, za ideálny prostriedok na poriadne vypotenie a ochranu srdcovo-cievneho systému. Užívajú ho aj počas milostných hier, pretože je silným afrodiziakom. Pre všetkých, na koho sa počas sviatkov prilepí „kilečko“ navyše je tu ďalšia dobrá správa. Zázvor vám pomôže schudnúť! Lekári tibetskej medicíny radia: keď sa chceš zotaviť pi zázvorový čaj pred jedlom. Keď túžiš schudnúť, pi ho po jedle.

„Múdry“ vlašský orech

Keďrozlúsknete vlašský orech, svojím tvarom pripomína mozog. A naozaj, omega-3mastné kyseliny, ktoré plody stromu s názvom orech vlašský (Juglans regia) hojne obsahujú,podporujú činnosť ľudského mozgu. V  ľudovej tradícii má vlašský orechmagickú moc a preto nechýba na vianočnom stole mnohých domácností. Odnepamätisa na Štedrý deň jeho plody hádžu do rohov miestnosti, „aby kúty nezostaliprázdne a po celý rok bolo v dome hojnosti.Orechové koláče, zákusky, plnky, asi niet unás obľúbenejšej ingrediencie na sviatočné pochúťky. Mohutný strom orechapochádza z Indie, odkiaľ ho do Európy priniesol Karol Veľký. Pre našichdávnych predkov bol symbolom plodnosti a považovali ho za božské jedlo. Súčasnévedecké štúdie potvrdili, že vyššia konzumácia omega-3 tukov, ktoré orechobsahuje,  zlepšuje náladu a znižujeriziko vzniku depresie. Umožňuje bunkám navzájom komunikovať, uľahčuje prechodneurotrasmiterov ako sú dopamín a serotonín, ktoré navodzujú dobré pocity,podporujú pamäť a myslenie. Zaujímavé je tiež zistenie, že omega-3 mastnékyseliny spôsobujú pokles problémov so správaním a porúch pozornostiškolopovinných detí. Počas sviatkov teda nezabudnite mať na stole miskuorechov, ktoré môžete nalúpať aj so svojimi malými ratolesťami. Je to zábava,počas ktorej im budú tieto dobroty chutiť omnoho viac. Ak zjete niekoľkovlasšských orechov pred jedlom, budete mať menší hlad a nakoniec si doprajete menšieporcie. Aj s orechmi teda môžete chudnúť! Už pár kúskov tejto potravinydodá vášmu telu množstvo nevyhnutných živín, najmä minerálnych látok.Nachádzajú sa v nich bielkoviny, vláknina, vápnik, horčík, fosfor a draslík.Obsahujú aj mangán, dôležitý pre rast, rozmnožovanie, hojenie rán, správnymetabolizmus cukru, inzulínu a cholesterolu.

Škorica - korenie lásky

Dávne príručky milostných čarov pripisujú čerstvonamletej škorici zázračné vlastnosti, ktoré prebúdzajú v ľuďoch milostnúvášeň. V ľudovej mágii sa používala na rituály slúžiace na pritiahnutiepeňazí. Dnes vieme, že podporuje imunitu a bojuje proti zápalom, preto ňouvo vianočných koláčickoch nešetrite. Najúčinnejšia a najchutnejšia jecejlónska škorica, pochádzajúca zo stromu škoricovník cejlónsky (Cinnamomum verum). Škoricupomeľte tesne pred pečením.V dávnej Číneškoricu vyvažovali zlatom, v Egypte sa využívala pri balzamovaní mŕtvych, Arabiju používali na tlmenie bolesti a pri posvätných obradoch vo svojichsvätyniach. V starom Ríme ju s obľubou pridávali do jedála nápojov. Odporúčame škoricu pridávať do čaju, punču alebo varenéhovínka. Vynikajúco chutí v zimných čajových zmesiach. Môžeme ju využiť ajna prípravu ryže, sladkých pokrmov, pečiva a bez výčitiek svedomia ju zamiešajtedo horúcej čokolády. Už naši predkovia zistili, že škorica harmonizujetrávenie, podporuje chuť do jedla, zabraňuje nadúvaniu, pomáha prihorúčkovitých ochoreniach a zápaloch ďasien, čistí krv. Bylinkáripoužívajú škoricu aj na liečbu duše ľudí, ktorí utrpeli stratu partnera,zamestnania či iné životné traumy. Odporúčajú ju tiež ženám, ktoré chcú prirodzenoucestou podporiť plodnosť. Má upokojujúce účinky, uvoľňuje napätie, pomáha privyčerpaní a poruchách koncentrácie. V chrípkovom období je škoricovýčaj prírodnou zbraňou proti chrípke a nachladnutiu. Podľa vedeckých štúdiímôžete dennou konzumáciou polovice čajovej lyžičky škorice upraviť hladinucholesterolu aj zvýšenú hladinu cukru v krvi. V aromaterapii saškorica používa na zlepšenie nálady a povzbudenie tela aj mysle.