Čučoriedky patria pre vysoký obsah vitamínov medzi najvyhľadávanejšie a aj najhodnotnejšie ovocie. Plody, rovnako ako listy využívajú bylinkári na hnačky. Využívajú aj protizápalový účinok a to na prípravu kloktadla. Farbivá majú regeneračný vplyv na oči, zvyšujú ostrosť zraku. Preto dnes slúžia na výrobu prípravkov, ktoré zlepšujú zrak pri umelom osvetlení a používajú sa aj ako súčasť stravy kozmonautov. Listy sa tradične využívajú pri cukrovke. Priaznivo pôsobia pri zápaloch v ústnej dutine, pomáhajú pri lupienke, ekzémoch, majú pozitívny vplyv na obličky a močové cesty. Plody sa zbierajú dozreté. Sušia sa v tenkej vrstve najlepšie na slnku,neskôr pri umelej teplote 45°C. Plody ľahko zvlhnú a plesnivejú, preto sa musia skladovať v dobre uzatvárateľných nádobách.