ecomail.cz

Element drevo

V období, keď sa formovala tradičná čínska medicína, mali ľudia veľmi blízky vzťah k prírode. Pozorovali ju, spoznávali, učili sa jej porozumieť, pretože na tomto pochopení často závisel ich život. Získané poznatky využili starí mudrci pri tvorbe diagnostiky a popisovaní pochodov nielen v prírode, ale aj v ľudskom tele.

Vymysleli systém piatich elementov: drevo, oheň, zem, kov, voda, ktoré sa navzájom ovplyvňujú. Jar zodpovedá elementu drevo, z pohľadu ľudského vývoja ide o obdobie pôrodu a detstva. V rámci dňa jar predstavuje ráno. Pre element drevo je charakteristický rýchly rast a vývoj.

Element DREVO vládne od 15. 2. - 14. 5. Farba - zelená, orgánový systém - pečeň a žlčník, chuť - kyslá, obdobie - jar.

Orgánový systém pečeň a žlčník
Orgánmi elementu drevo sú pečeň a žlčník. Podľa tradičnej čínskej medicíny orgánový systém pečeň a žlčník ovplyvňuje aj zrak, svalstvo, šľachy, väzy a nechty. Ak je element drevo v rovnováhe, dodáva energiu na dosiahnutie vytúžených cieľov, človek si dokáže jasne naplánovať budúcnosť, je cieľavedomý, má rád súperenie a výzvy. Nedostatok energie tohoto prvku prináša demotiváciu, stagnáciu a apatiu, stavy depresie, pochybovačnosť, neveselé nálady, negativizmus, plačlivosť a vzdychanie. Nadbytok energie elementu dreva spôsobuje vnútorný pretlak, rozladenie a pocity frustrácie. Prejavuje sa predráždenosťou, nervozitou, hnevlivosťou, rozpínavými bolesťami v hlave, problémami so zaspávaním a množstvom snov, nespavosťou, začervenaním tváre a očí a vo vážnejších prípadoch až výbuchmi agresivity. Pečeň sa z hľadiska účasti na psychickom živote považujú za energetický orgán, a preto je obrazne nazývaná vrchným veliteľom, z ktorého vychádzajú rozhodnutia.

Vhodné potraviny
Na jar je vhodné zaradiť do svojho jedálneho lístka najmä ľahkú stravu kyslej chute, ktorá podporuje energiu pečene. Pri sklonoch k napätiu a stagnácii energie pečene sú potom vhodné potraviny prirodzene sladkej chute. Ideálnou podporou pečene a žlčníka sú na jar aj odľahčovacie kúry s vylúčením mlieka a mliečnych výrobkov. V tomto ročnom období je potrebné obmedziť solenie. Najvhodnejšou kuchynskou úpravou je príprava jedla na pare. Podľa tradičnej čínskej medicíny sú vhodné počas vlády elementu drevo tieto potraviny: všetky kyslé a zelené potraviny, zelené zrno, špalda, kuskus, bulgur, pšenica, strukovinové klíčky, sójové klíčky, pšeničné klíčky a výhonky, výhonky fazule mungo, granátové jablko, maliny, kyslé odrody jabĺk, ríbezle, jahody, brusnice, mandarínky, pomaranče, egreše, ananás, kivi, rebarbora, citrón, kyslá kapusta, kefír, kyslá smotana, jogurt, ocot, petržlen, slepačie, kuracie a kačacie mäso, šípkový čaj, slivky.

Nevhodné potraviny
Ľudia s oslabenou pečeňou majú zvyčajne slabosť v sladkostiach, mäsových výrobkoch a v chlebe. Tieto potraviny majú počas jari tendenciu znižovať energiu v tele. Aj konzumácia ťažkých a mastných mäsových jedál spomaľuje funkciu pečene.

Produkty DIOCHI na jar:
Kvapky DIOCHI: DETOXIN, INTOCEL, ASTOMIN, GEROCEL, SAGRADIN, ESTROZIN, NERVAMIN.
Kapsuly DIOCHI: VISTA CLEAR, LIPODESTRON, INTOCEL.
Bylinné nápoje DIOCHI: SLAMIHA PIESOČNÁ, BURRITO, CITRONELA, ACHYROCLINE SATU
EIOIDES
, ALOJZIA TROJLISTÁ, UNCARIA TOMENTOSA, DIVÝ POMARANČ.