ecomail.cz

Rastliny pre zdravie: Kardamom pravý


Kardamóm sa pre svoje blahodarné účinky využíva už mnohé tisícročia. Pochádza z Indie, odtiaľ sa rozšíril do Číny a v 4. storočí p. n. l. bol dovezený do Grécka. Je jedným z najstarších a najznámejších olejov. Pôvodne sa kardamóm vyskytoval v tzv. Kardamomových horách pri juhpzápadnom pobreží Indie. Dnes sa pestuje aj v Guatemale, na Srí Lanke a v Tanzánii.

Od stredoveku sa dovážali do našich krajín semienka, ktoré sa nazývali aj rajské zrná, pre ich schopnosť zažehnávať vnútorné neduhy. Zaujímavé je jeho grécke pomenovanie v preklade "bezvadné korenie pri chorobách srdca". O kardamóme sa môžeme dočítať v starých herbároch, citujme aspoň Mathioliho herbár: "Cardamomi alebo rajské zrná sú na užívanie dobré tým, s ktorými trasenie srdca, omdlievanie a závrat zápasia..." Kardamóm ako podporný prostriedok využíva už mnohé tisícročia tradičná čínska medicína aj ajurvéda. Odporúčal ho aj Hippokrates. "Všeobecne posilňujúci účinok kardamómu spočíva v jeho schopnosti posilňovať energiu čchi sleziny, hlavného orgánu zodpovedného za premenu potravy a nápojov na čchi a krv. Kedykoľvek vyvolá nedostatočnosť sleziny letargiu, nechutenstvo na jedlo a zastavenie stolice, je vhodné odporučiť kardamomovú silicu." Gabriel Mojay: Aromaterapia na liečenie duše kardamomová silica je tiež neodeliteľnou súčasťou parfumérskeho priemyslu a v parfumoch udáva stredný tón.

Ako spoznáme kardamóm?

Kardamóm je rastlina podobná trstine, dorastajúca až  do výšky troch metrov. Má podlhovasté listy, malé žlté kvety s ružovým až fialovým okrajom a malé, svetložlté plody. Kvety kardamómu majú podobné zloženie ako kvety zázvoru a patria aj do  spoločného radu rastlín ďumbierotvaré. Plody obsahujú červenohnedé semená, ktoré sa ako korenie drvia na prášok alebo sa ponechávajú v celku. Semená sú zdrojom silice. rastlina kvitne a rodí len v oblasti trópov, pretože si vyžaduje vysokú vlhkosť, teplotu minimálne 22 stupňov a nadmorskú výšku medzi 700 až 1500 m n. m. V miernom pásme sa pestuje pre svoje zaujímavé listy v skleníkoch.

Vlastnosti kardamómovej silice

Kardamómová silica je ako väčšina silíc z korenia horúcej a suchej povahy. Má harmonizujúce a vyrovnávajúce účinky, čo znamená, že kardamómový olej je vhodný aj pre začiatočníkov. Kardamóm sa využíva najmä pri žalúdočných problémoch, proti plynatosti, kŕčom v brušnej oblasti a zvracaniu. Uľahčuje vykašlilavanie (riedi hlien) a pôsobí antibakteriálne, preto je vhodný aj pri infekciách dýchacieho systému. Uľahčuje odvodnenie a tok lymfy. Silica z kardamómu podporuje na rozdiel od ostatných horúcich silíc, okrem tvorby noradrenalínu aj tvorbu serotonínu, a preto pôsobí predovšetkým ako vyrovnávajúci a hramonizačný prostriedok. Harmonizuje vnútorný nepokoj, utišuje nervozitu, žalúdočné a tráviace neurózy a nespavosť. Kardamomová silica dodáva energiu a odvahu na nové začiatky. Kardamóm tiež posilňuje koncentráciu, preto je vhodný ako podpora pri štúdiu alebo pri skúškach, prezentáciách a pod. Jeho teplá vôňa prináša pocit prijatia, istoty, stability a zakorenenia. Používa sa teda pri práci s témou "uzemnenia", bezpečnej existencie v hmotnom svete. Silicu je možné použiť na ošetrenie rán, kožné a nechtové plesne.

Využitie kardamómu pre naše zdravie

Z kardamómu sa najčastejšie pripravuje nálev
1 lyžičku korenia zalejeme 250 ml vriacej vody a necháme lúhovať asi 15 minút. Ak nás trápia problémy s trávením, odporúčame užívať 3x denne pred každým jedlom. Môžeme ho tiež kloktať pri bolestiach v hrdle alebo popíjať s medom (teplý, ale nie horúci) počas nachladnutia. Ak nás trápi chrípka, prisýpajme štipku korenia do takmer každého nápoja či jedla, ktoré počas ochorenia konzumujeme. Neodporúča sa v tehotenstve a vyhnúť by sa mu mali tí, ktorých trápi ochorenie žlčníka a žalúdočné vredy.

Využitie v kuchyni

Mletý kardamóm má na rozdiel od celých semien a toboliek širšie využitie a tvorí základ mnohých klasických koreniacich zmesí, napríklad karí alebo garam masala.
Vyskúšajte:
- Okoreňte si kávu alebo čaj - pridajte 3 - 4 zrnká do šálky.
- Kardamón pridajte do vareného vína.
- Rozdrvte semienka v mažiari a pridajte k pečenej kačke, mäsu alebo do omáčky.
- Oživte ním chuť perníčkov alebo bábovky.

Autor: prevzaté z časopisu Sféra